ARMO – Codul

Atat de tare, cat apreciez initiativa dlui Ghenea de a avea un cod pentru comericiantii online, tot atat de tare ma face sa scriu despre acest cod.

In primul rand, nu stiu daca varianta de aici este tot codul sau mai e pe undeva scris si nepublicat. Si mai inteleg ca este un cod, nu chiar o lege, dar chiar nici o masura mai severa… Oricum, pentru un cod de 4 pagini in care se mentioneaza cam ceea ce exista la ora actuala pe majoritatea site-urilor de comert online, mi se pare cam subtirel si nicidecum inovator.

Spre exemplu:

“Fiecare site trebuie sa contina termeni si conditii de vanzare clare si consistente pentru informarea corecta a consumatorilor; acesti termeni si conditii trebuie sa includa informatii referitoare la:

  • documente contractuale
  • valabilitate
  • obligatiile vanzatorului
  • facturare, plata, penalitati
  • riscuri si responsabilitati
  • acceptare, transferul proprietatii
  • garantii

3. Magazinul online trebuie sa ofere informatii corecte si complete despre disponibilitatea produselor sau serviciilor; informatiile de stoc de pe site trebuie sa reflecte stocul real si/sau termenul real la care produsul sau serviciul poate fi livrat.

Pe langa faptul ca sunt niste clauze mai degraba generale (mai toate site-urile e-comert le au deja), adica se stipuleaza spre exemplu, penalitatile sa fie mentionate in site, dar despre cuantumul lor la care sa fie acceptat, nu scrie nimic.Deci daca nu sunt atent ma penalizeaza si cu 200%.

Si daca nu se indeplinesc aceste clauze mai sus mentionate? Ce se intampla?

D. Conformarea cu Codul de Bune Practici

11. Din momentul in care un membru ARMO respecta toate aceste reguli, el va putea utiliza in comunicarea sa, respectiv in site si alte tipuri de comunicare de companie, logo-ul de incredere ARMO; daca un membru nu respecta o perioada de trei luni consecutive regulile de bune practici, el va fi exclus din ARMO; logo-ul de incredere ARMO va fi utilizat de membri Asociatiei cu un jpg in site-ul propriu, cu link activ catre site-ul ARMO.

12. Membrii asociatiei doresc construirea unui mediu concurential sanatos si curat bazat pe calitatea serviciilor oferite clientului final; in acest scop, Consiliul Director va decide excluderea oricarui membru care face comunicari defaimatoare pentru discreditarea altor jucatori din piata.”

Daca penalitatile sau transferul propietatii nu sunt corect reglementate timp de 3 luni de zile (cat zice codul ) atunci este exclus din ARMO. Deci, ca sa intelegem, pedeapsa pentru incalcarea acestor clauze generale sa zicem, este scoaterea din ARMO. Corect. Dar oare de ajuns? 3 luni , nu e un timp putin cam mare pentru o mica frauda, pentru o mica inselaciune?

Asta cu “membrii asociatiei doresc” e tare. Si eu imi doresc… multe, dar putine se intampla. O fi invers in partea cealalta.

Cu respect, dar un simplu logo cu un simplu cod, nu cred ca vor face mare diferenta in lumea online din RO. Iar ARMO mai degraba incepe sa semene cu o claca.

Dar cu cele 100 de cereri care sunt depuse la ARMO si care vor intra peste 3 luni si dupa primele discutii si probleme poate se vor mai schimba lucrurile.

Mult succes!

PS: Cu postul de dinainte m-au bagat la sectiunea presa.

Advertisements

Leave a comment / Comentezi?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s